PsyŻywieniePies chcący smakołyki

Na rynku zoologicznym mamy bardzo duży wybór przeróżnych przysmaków dla psów. Niestety, jak to w rzeczywistości jest, każdy zdaje sobie sprawę. Nie zawsze te przysmaki są zdrowe i odpowiednio dopasowane do naszych psów. Dzisiaj pokażę, wam jak łatwo przygotować zdrowe, naturalne przysmaki dla psa.

Najważniejsze informacje w skrócie

  • Jak zrobić smaczki dla psa w prosty sposób? Możesz przygotować zdrowe przysmaki w domu, używając naturalnych składników, takich jak suszone mięso.

  • Suszone mięso dla psa to doskonała alternatywa dla sklepowych przysmaków. Jest zdrowe, naturalne i bez zbędnych dodatków.

  • Jak zrobić przysmaki dla psa? Wystarczy mięso (np. suszoną pierś z kurczaka dla psa) oraz piekarnik lub suszarkę do grzybów. Proces suszenia jest prosty, a efekty smaczne i zdrowe.

  • Suszony kurczak dla psa to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów mięsa, który jest lekkostrawny i pełen białka, co sprawia, że jest świetną nagrodą dla psa.

  • Przysmaki dla psa przepis – przygotowanie suszonych smakołyków to świetny sposób na kontrolowanie jakości składników i unikanie sztucznych dodatków.

Suszone mięso dla psa

Tak, dokładnie najlepszym i bardzo atrakcyjnym dla naszego psiaka smakołykiem jest właśnie suszone mięso. Ktoś zapyta, ale po co w ogóle przygotowywać takie smaczki, zamiast kupić po prostu w sklepie. Odpowiedź jest bardzo prosta. Tutaj sami decydujemy, jakie mięso wykorzystamy, jesteśmy pewni że smaczki są naturalne, bez zbędnych dodatków, a jeżeli mamy gdzieś dostępne zaufane źródło mięso to już w ogóle „bajka” 🙂 . Jest to również bardzo dobra alternatywa dla psów alergików, ze względu na dobór odpowiednich składników. Odpowiednio przygotowane, wysuszone mięso jest bardzo smaczne i atrakcyjne dla naszych psów. Przyda się nam na pewno, przy nauce komend, czy też po prostu odpowiednich zachowań.

Skoro już decydujesz się na zdrowe, naturalne przysmaki dla psa, koniecznie przeczytaj o najlepszej możliwej diecie dla psa, czyli diecie BARF: ,,BARF dla psa i kota – naturalny posiłek dla twojego pupila”.

 

Jak zrobić smakołyki dla psa?

Co nam będzie potrzebne? Ostry nóż, piekarnik, no i wybrane przez nas mięso. Mięso możemy wykorzystać jakie tylko chcemy, mogą to być piersi z kurczaka, udziec wołowy, pręga wołowa, szynka wieprzowa i co tam nam się uda jeszcze znaleźć. Ważne jest by mięso, które wybieramy było w miarę chude i nie było poprzerastane. Dzięki temu mamy pewność, że takie przysmaki nam się odpowiednio ususzą. Do samego procesu suszenia, przydadzą nam się patyczki do szaszłyków lub wykałaczki, na które będziemy nadziewać nasze smaczki. Zapomniałem, jeszcze dodać że takie smaczki możemy przygotować przy użyciu zwykłej suszarki do grzybów, co czasami nawet wydaje się o wiele lepszym pomysłem 🙂 .

Suszone mięso dla psa

Przysmaki dla psa – przygotowanie

Na początek mięso myjemy i osuszamy, np ręczniczkiem papierowym. Pozbywamy się wszelkich przerostów, dzięki czemu mięso po ususzeniu będzie trwalsze. Najwygodniej jest kroić takie mięso w paski, w poprzek włókien. Staramy się kroić, w dosyć cienkie paski, by łatwiej było je przygotować. Ważne, by po całym procesie suszenia, smakołyki nie były w środku surowe. Jeżeli pasek wyjdzie trochę grubszy, można go rozbić tłuczkiem do mięsa.

Tak przygotowane mięso, nadziewamy na wykałaczki lub patyczki do szaszłyków. Następnie wkładamy na kratkę i do piekarnika.

Są dwa sposoby:

  • możemy powiesić na kratce, dzięki czemu uzyskamy trochę więcej miejsca na mięso
  • można je również położyć na kratce, jednak tak by kawałki do siebie nie przylegały

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 60 – 70 stopni Celsjusza i ustawiamy czas na około 4 – 6 godzin. Dobrą praktyką, jest włączenie termoobiegu oraz uchylenie lekko drzwiczek od piekarnika. To zapewni nam to, że wilgoć będzie miała którędy uciec.

 

Jak suszyć mięso dla psa?

Powyżej napisałem 4 – 6 godzin, jednak z tym jest różnie. Wszystko zależy od samego rodzaju mięsa, dlatego też ciężko stwierdzić jakiś sztywny zakres. Najlepiej jest po prostu, od czasu do czasu obserwować i sprawdzać nasze smaczki. Dobrze ususzone mięso powinno być, elastyczne ale też nie za bardzo. W każdym razie na pewno nie jak guma 🙂 . Nie może też być zbyt kruche, bo to znowu by oznaczało że przedobrzyliśmy i smaczki są za suche. Jeżeli chodzi o kolor to w środku mięso powinno być lekko różowe a na zewnątrz brązowe, chociaż to też wiele zależy od pochodzenia samego mięsa.

 

Naturalne przysmaki dla psa

Po wszystkim, wyciągamy smaczki z piekarnika, czekamy aż ostygną i kroimy na kawałki w zależności dla jak dużego psa mają one być. W taki oto sposób przygotowaliśmy zdrowe, apetyczne smakołyki dla naszego psa, które z pewnością są o wiele lepsze od tych, które kupimy w zoologicznym na rogu. Takie suszone mięso dla psa najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeżeli planujecie uczyć swoje psiaki nowych sztuczek albo dobrych manier, to takie smakołyki będą dla nich idealną nagrodą.

 

Trening psa

Jeżeli Twój pies ma problemy z zębami, przeczytaj koniecznie artykuł ,,Czyszczenie zębów u psa”.

FAQ – najczęstsze pytania opiekunów psów

Jak zrobić smaczki dla psa w domu?

Jak zrobić przysmaki dla psa? Wystarczy, że wybierzesz mięso (np. suszoną pierś z kurczaka dla psa), pokroisz je na cienkie paski, a następnie wysuszysz w piekarniku lub suszarce do grzybów. Proces suszenia trwa zazwyczaj od 4 do 6 godzin w temperaturze 60-70°C.

Jakie mięso wybrać do robienia smaczków dla psa?

Do przygotowania smaczków możesz wybrać suszone mięso dla psa, np. suszonego kurczaka dla psa, udziec wołowy, pręgę wołową, czy szynkę wieprzową. Ważne jest, by mięso było chude i nie zawierało tłuszczu ani przerostów.

Czy domowe przysmaki dla psa są lepsze od tych ze sklepu?

Tak, domowe przysmaki dla psa przepis dają pełną kontrolę nad składnikami. W ten sposób jesteśmy pewni, że przysmaki są naturalne, bez sztucznych dodatków i konserwantów, co jest szczególnie ważne w przypadku psów alergicznych.

Jak długo suszyć mięso dla psa?

Czas suszenia zależy od rodzaju mięsa i grubości pasków. Zwykle suszenie mięsa dla psa w piekarniku trwa od 4 do 6 godzin w temperaturze 60-70°C. Sprawdzaj, czy mięso jest elastyczne, ale nie gumowate, i czy nie jest zbyt kruche.

Jak przechowywać domowe smaczki dla psa?

Po ususzeniu suszone mięso dla psa najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku. Dzięki temu przysmaki zachowają świeżość i będą łatwe do podawania jako nagrody w trakcie treningu.

Czy mogę robić smaczki z innych rodzajów mięsa?

Tak, możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa. Suszona pierś z kurczaka dla psa to bardzo popularny wybór, ale równie dobrze sprawdzą się mięso wołowe, indycze, jagnięce czy wieprzowe – ważne, by były odpowiednio chude i nie zawierały tłuszczu.

2 komentarze

    • Na to nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, bo wszystko zależy od mięsa i od czasu suszenia. Można mniej więcej przyjąć, że z 1 kg mięsa zostanie nam ok. 300 g suszonego mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany Wymagane pola są oznaczone *

Opublikuj komentarz