PsyŻywienieGotowanie dla psa

Coraz więcej opiekunów psów decyduje się na żywienie swojego pupila gotowanym modelem żywieniowym. Gotowanie dla psa może być równie, a nawet bardziej odżywcze od karmy komercyjnej. Przewagą tej diety nad karmą gotową, jest na pewno jakość stosowanych składników oraz możliwość indywidualnego dopasowania posiłku pod psa.

 

Gotowanie dla psa – kiedy warto zacząć?

Jednym z powodów, dlaczego warto gotować dla psa, jest niechęć zwierzęcia do jedzenia karm komercyjnych. Zdarzają się psie niejadki, którym po prostu nie smakuje sucha lub mokra karma, lub bardzo szybko się nudzi. Dieta gotowana może być idealnym rozwiązaniem dla psa niejadka, gdyż można ją odpowiednio urozmaicić, tak aby była dla niego cały czas atrakcyjna.

Gotowane posiłki dla psa są z reguły delikatniejsze i łagodniejsze dla układu pokarmowego zwierzęcia. Taka dieta może się sprawdzić u psów, które cierpią na różne dolegliwości żołądkowe. Większość gotowych karm przeznaczonych bezpośrednio na problemy jelitowe, nie ma zbyt dobrego składu, dlatego też w tej sytuacji idealnie sprawdzi się dobrej jakości, odpowiednio zbilansowana dieta gotowana.

Gotowanie dla psa sprawdzi się również w przypadku psa z alergią lub nietolerancją pokarmową. Stosując posiłki gotowane, możemy przeprowadzić tzw. dietę eliminacyjną, pozwalającą wykluczyć składniki wywołujące reakcje alergiczne. Z racji, że sami przygotowujemy posiłki dla naszego psa, sami decydujemy, które składniki wybrać i doskonale wiemy, co ląduje w psiej misce.

 

Pies leżący przy owocach i warzywach

Zalety gotowania dla psa

Główną zaletą stosowania diety gotowanej u psa, jest tak, jak już wcześniej wspomniałem, pewność tego, co dokładnie ląduje w psiej misce. Mamy pełną kontrolę nad dietą naszego pupila, sami zaopatrujemy się w składniki i jesteśmy świadomi ich jakości. Dzięki temu unikamy zbędnych dodatków takich jak np. wzmacniacze smaku, konserwanty, czy barwniki, które z kolei często są obecne w karmie komercyjnej.

Kolejną zaletą gotowania dla psa, jest różnorodność w diecie. Jest ona wskazana dla psów, gdyż w ten sposób można pokryć pełne zapotrzebowanie naszego zwierzęcia na składniki pokarmowe. Różnorodny posiłek jest również atrakcyjny dla psa ze względu na zróżnicowanie smakowe i zapachowe.

Zaletą posiłków gotowanych dla psów jest również ich świeżość. Można takie posiłki przygotowywać na bieżąco, dzięki czemu zawsze mamy pewność o świeżości pokarmu dla naszego pupila. Można również ugotować posiłki na 3 – 4 dni i przechowywać w lodówce.

W przypadku mniejszych psów zaletą jest również koszt takiej diety, gdyż przeważnie taka dieta wychodzi taniej niż w przypadku karmy komercyjnej. W przypadku większych psów jest to bardzo zróżnicowane, jednak można zbliżyć się kosztów karmy komercyjnej. Należy jednak pamiętać, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć i na przestrzeni czasu dieta wychodzi o wiele taniej, niż leczenie weterynaryjne.

 

Wady diety gotowanej dla psa

Jedną z głównych wad gotowania dla psa, jest czasochłonność. Ta dieta na pewno jest bardziej czasochłonna od gotowej karmy, gdyż posiłki musimy przygotowywać we własnym zakresie. Dlatego też dobrym rozwiązaniem jest przygotowywanie posiłków na okres 3 – 4 dni, dzięki czemu możemy zaoszczędzić nieco czasu.

Kolejną wadą takiej diety, jest trudność w prawidłowym skomponowaniu przepisu dla psa i przygotowaniu odpowiednio zbilansowanego posiłku. Należy pamiętać, że decydując się na dietę gotowaną, gdzie posiłki przygotowujemy sami, musimy mieć odpowiednią wiedzę, aby nie doprowadzić do niedoborów lub przedawkowania niektórych składników u naszego psa. Dlatego też zwłaszcza w sytuacji stosowania diety gotowanej, warto wykonywać regularne badania krwi, które pomogą wychwycić ewentualnie nieprawidłowości w diecie naszego pupila.

Jeżeli nie mamy pewności, czy posiłki, które przygotowujemy dla psa, są kompletne, dobrze jest skorzystać z konsultacji dietetycznej, gdzie uzyskamy indywidualnie dopasowane przepisy dla psa.

 

Gotowanie dla psa – o czym należy pamiętać?

Decydując się na dietę gotowaną dla naszego psa, musimy mieć świadomość, że podobnie jak w diecie BARF, posiłki muszą być odpowiednio zbilansowane, aby pokryć pełne zapotrzebowanie naszego zwierzęcia na składniki pokarmowe, witaminy i minerały. Do najważniejszych rzeczy, które powinno się wykonać przed przygotowaniem przepisu dla psa, należą:

  • określenie zapotrzebowania energetycznego naszego psa na podstawie jego masy ciała, aktywności stanu fizjologicznego i oceny BCS;
  • na podstawie zapotrzebowania energetycznego, określić zapotrzebowanie na składniki pokarmowe takie jak np. białko i tłuszcz;
  • określić zapotrzebowanie psa na mikroelementy, makroelementy i witaminy;
  • wybrać składniki, na których będziemy bazować podczas przygotowania przepisu dla psa – mięso wykorzystywane w diecie gotowanej dla psa, powinno być mięsem przeznaczonym do spożycia przez ludzi;
  • określić dzienną dawkę posiłku dla naszego psa;
  • pamiętać o różnorodności posiłków, aby pokryła ona pełne zapotrzebowanie na poszczególne składniki, witaminy i minerały;
  • przeanalizować stan zdrowia naszego psa, aby wykluczyć potencjalne alergie, nietolerancje i inne problemy zdrowotne;

 

Pies na wadze

Przepisy dla psa – co wchodzi w skład gotowanego posiłku dla psa?

Jedzenie gotowane dla psa, podobnie jak w diecie BARF powinno być odpowiednio bogate w dobrze strawne białko, tłuszcze, mikroelementy, makroelementy, witaminy oraz zawierać odpowiedni dodatek węglowodanów w diecie.

Głównym składnikiem w gotowanej diecie psa powinno być mięso. Wybierając mięso dla naszego psa, warto sugerować się jego tłustością i wybierać mięsa średniotłuste. Mięso samo w sobie jest źródłem białka o odpowiedniej wartości biologicznej dla psa. W diecie gotowanej psa można stosować praktycznie każdy gatunek mięsa np. kurczak, indyk, kaczka, wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, królik, konina, czy dodatek ryb. Bardzo istotne jest, że w diecie gotowanej nie stosujemy kości. Gotowane kości mogą być bardzo niebezpieczne dla psa i stanowią zagrożenie dla jego życia i zdrowia.

Poza mięsem mięśniowym w diecie psa nie może również zabraknąć podrobów, takich jak np. serca, żołądki i wątroba. Podroby są bardzo wartościowym elementem diety, gdyż są bogate w minerały i witaminy. Należy jednak pamiętać, że samych podrobów w diecie nie może być więcej niż mięsa.

Jako źródło węglowodanów w diecie gotowanej psa możemy zaliczyć warzywa i owoce. Są one dodatkiem w diecie, który potrafi wesprzeć trawienie i wiele psów lepiej toleruje posiłki, gdzie ich dodatek się znajduje.

Do warzyw stosowanych w diecie psa możemy zaliczyć np. marchewkę, buraka, cykorię, cukinię, dynię, ogórek, pomidor, pietruszkę, rukolę, rzodkiewkę, czy seler.

Owoce, których nie powinno być więcej niż samych warzyw to np. ananas, arbuz, banan, brzoskwinia, gruszka, malina, mango, morela, truskawka.

Kolejną grupą składników, których nie może zabraknąć w kompletnym posiłku gotowanym dla naszego psa, są suplementy. Z racji braku kości w diecie gotowanej należy przede wszystkim pamiętać o odpowiednim suplemencie wapnia oraz o suplementach jodu, witamin z grupy B, witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach A, D i E. Suplementacja powinna również być indywidualnie dopasowywana pod potrzeby psa, czyli przede wszystkim dawkowanie powinno zostać wyliczone zgodnie z jego zapotrzebowaniem oraz na podstawie przeprowadzonych wcześniej badań krwi.

Ostatnim składnikiem, który należy dodawać w przypadku diety gotowanej, jest woda z gotowania. W niej znajduje się mnóstwo wartości odżywczych, które zostały wyciągnięte podczas obróbki termicznej. Dlatego też w celu zminimalizowania strat, warto dolewać wodę z gotowania do posiłku naszego psa.

 

Psy jedzące posiłek

Ważne zasady gotowania dla psa

Decydując się na dietę gotowaną dla naszego psa, musimy pamiętać, że do miski naszego pupila, nie może lądować to samo, co u nas na talerzu. Większość przypraw, które stosujemy do przygotowywania naszych posiłków takie jak np. papryka chilli, cynamon, gałka muszkatołowa, czy pieprz są toksyczne dla psa i mogą mu bardzo zaszkodzić.

Dzienna dawka pokarmowa, którą wyliczymy, jest tak naprawdę dawką wyjściową. Ważniejsza w tej sytuacji jest obserwacja opiekuna, czyli stosując określoną dawkę, musimy obserwować naszego pupila, czy nie chudnie, czy nie tyje zbyt mocno, czy jest najedzony, czy może nadmiernie głodny. Na tej podstawie należy sukcesywnie dopasowywać właściwą dawkę dzienną posiłku.

Jeżeli nie chcemy stosować naturalnej, surowej diety BARF i decydujemy się na posiłki gotowane, to należy pamiętać, że najlepszą metodą obróbki termicznej będzie gotowanej w wodzie lub na parze. Należy unikać smażenia posiłków dla psa.

Zawsze weryfikuj źródło, z którego pozyskujesz składniki niezbędne do przygotowania posiłku dla swojego psa. Unikaj produktów oznaczonych jako tzw. „mięso dla psów”, gdyż ono z góry świadczy o gorszej jakości. Najlepszą zasadą jest kupowanie takich składników, które sami byśmy sobie przyrządzili i zjedli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany Wymagane pola są oznaczone *

Opublikuj komentarz